![](/media/lib/288/n-bakterie-w-guzach-trzustki-c02fbfd4701318d42f29b414f22eace0.jpg)
Bakterie z guzów trzustki odpowiadają za oporność na chemię
19 września 2017, 13:34Do listy przyczyn nieskuteczności chemioterapii można dopisać bakterie. Okazuje się bowiem, że w niektórych guzach trzustki występują bakterie, a część z nich zawiera enzym dezaktywujący lek często stosowany w terapii różnych nowotworów, także trzustki.
![](/media/lib/288/n-makak-81cc21210a89a4982b67f204ecd2ab7b.jpg)
Kto się nerwowo drapie, ten (raczej) nie obrywa
13 września 2017, 05:08Drapanie nie tylko usuwa świąd. Jeśli jest wywołane przez stres, wydaje się zmniejszać agresję i ryzyko konfliktu w grupie.
![](/media/lib/110/n-kawa-2e3fd6993df18af255a61b8ee7741c8e.jpg)
Bioaktywny związek z kawy opóźnia początek cukrzycy
7 września 2017, 11:53Kafestol, diterpen z kawy, opóźnia wystąpienie cukrzycy typu 2.
![](/media/lib/227/n-linepithema-humile-a07dded20d2803436b43cf462bf60a09.jpg)
Pies na inwazyjne mrówki
6 września 2017, 11:08Oceniając skuteczność prób wyeliminowania inwazyjnych mrówek argentyńskich (Linepithema humile) z Channel Islands, naukowcy korzystają z pomocy biszkoptowego labradora Tobiasa.
![](/media/lib/286/n-biliscreen-4218d2d746e052ca920d946aa55c84c3.jpg)
BiliScreen – aplikacja, która może uratować życie
29 sierpnia 2017, 10:22Nowotwór trzustki to jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów. W ciągu 5 lat od diagnozy umiera aż 90% chorych. Jedną z przyczyn jest fakt, że choroba rozwija się bezobjawowo, brak też nieinwazyjnych metod diagnostycznych, które pozwoliłyby wykryć nowotwór na wczesnym etapie.
![](/media/lib/105/n-ziarna-kakao-d1b051a8d8629ab0c34e65ed95dd7c10.jpg)
Przeciwcukrzycowe monomery epikatechiny z kakao
28 sierpnia 2017, 12:23Związki występujące głównie w kakao - monomery epikatechiny - pomagają komórkom beta trzustki uwalniać więcej insuliny i lepiej reagować na podwyższony poziom glukozy we krwi.
![](/media/lib/222/n-whisky-4d4c6b8f2520aef16dad0872ad4f1c98.jpg)
Wyjaśnili, czemu z wodą whisky smakuje lepiej
21 sierpnia 2017, 12:53Björn Karlsson i Ran Friedman, biochemicy z Uniwersytetu Linneusza w Kalmarze, wykazali, czemu niewielki dodatek wody wzmacnia smak whisky.
![](/media/lib/285/n-corallium-rubrum-850ae633aaedde53bcea03b9f140fc65.jpg)
Japończycy sprawdzają, czy Chińczycy kłusują na korale szlachetne
17 sierpnia 2017, 05:32Japońska Agencja Rybołówstwa rozpoczęła śledztwo, czy chińscy rybacy kłusują u wybrzeży wyspy Kiusiu na korale szlachetne (Corallium rubrum), by później sprzedać je jako materiał do produkcji ozdób.
![](/media/lib/285/n-los-angeles-01a052d97e23cf7c07ce5b4c37cdcc0a.jpg)
Los Angeles testuje chłodzącą emulsję do dróg
14 sierpnia 2017, 13:08W Los Angeles, gdzie letnie temperatury regularnie przekraczają 38 stopni Celsjusza, prowadzone są testy chłodzącej szarej emulsji do ulic.
![](/media/lib/284/n-gekon-0d64b3b7f0b5d26fe22f7eca312d3e63.jpg)
Superszybka ewolucja: większa głowa w zaledwie 15 lat
1 sierpnia 2017, 11:22Badania brazylijskich gekonów, które zamieszkują wyspy powstałe w wyniku działalności człowieka, wykazały, że w ciągu zaledwie 15 lat rozwinęły się u nich większe głowy niż u kuzynów ze stałego lądu.